April is begonnen en dat betekent dat de ‘en primeur’ campagne van de Bordeaux -wijnen voor de deur staat.
Dit weekend vliegen we naar Frankrijk om in vijf dagen wijnen te proeven uit alle regio’s van Bordeaux om een goede indruk te krijgen van het oogstjaar 2017.
Maar wat weten we al over deze jaargang?

Het meest voor de hand liggende punt over Bordeaux 2017 is dat de productie over het algemeen maar liefst 40-50% lager ligt. Dit is te wijten aan de late lente vorst van 27 april 2017. De vorst heeft een enorme schade aangericht aan de planten en heeft veel knoppen doen bevriezen. Dit met als resultaat dat sommige huizen zelfs geen (eerste) wijnen zullen uitbrengen.

Maar de vorst heeft niet overal even hard toegeslagen. Een aanzienlijk aantal van de 150 beste domeinen liggen in Pauillac, Saint-Julien en Saint-Estèphe. De wijngaarden van deze châteaux profiteren van de invloed van de Gironde en zijn grotendeels onaangetast. Dit geldt ook voor tegenovergestelde oevers in Bourg, delen van Cadillac Côtes de Bordeaux en de aan de rivier grenzende delen van Entre deux Mers.

Zuidelijker op de linkeroever, in Margaux, Pessac-Léognan en Sauternes, heeft de vorst wel veel schade aangericht. De best gelegen percelen zijn hier wel grotendeels gespaard gebleven. De appellation Saint-Émilion heeft enorm geleden onder de vorst, alleen de betere domeinen, met hoger gelegen wijngaarden, hebben minder schade geleden. Hetzelfde geldt voor de top wijngaarden op het plateau van Pomerol.

Château Cos d'Estournel - Bordeaux
Château Cos d'Estournel - Deuxième Grand Cru Classé - Saint-Estèphe

Na de vorst was de meimaand behoorlijk warm en droog, een trend die doorging tot een korte hittegolf in Juni. Maar 2017 zag ook regen. Eind juni heeft het heftig geregend en in juli en augustus wisselden de buien de droge perioden af. De eerste twee weken van September waren koel en vochtig en leken de oogst in het water te doen vallen. Maar in de laatste weken van September was het weer uitsteken. De oogst vond grotendeels plaats in de laatste week van september.

Duidelijk mag zijn dat 2017 een gecompliceerd jaar is geweest in de Bordeaux regio. We kunnen van veel wijnen frisheid en drinkbaarheid verwachten. Andere wijnen zullen de rijpheid en oplegbaarheid van 2016 evenaren, maar eerder uitzondering dan regel. Belangrijk is dat de wijnen geproefd en beoordeeld worden volgende week en ons verslag, samen met dat van de grote wijnschrijvers, volgt.

U vindt hier onze keuzes Bordeaux 2017

Ronald Vos,
vinoloog.