Bordeaux 2018, een exceptioneel jaar.

“Most people agree that it is a great year and can be compared in quality to recent excellent years such as 2016 and 2015. I think it could turn out to be an all-time great, similar to 2010, 2009 and 1989 or even such classics as 1982 or 1959.” James Suckling

 
Vorige week bezocht ik de En Primeur week in Bordeaux, waar de 2018 jaargang geproefd werd. Met een reisgezelschap van 9 hebben we honderden wijnen uit alle regio’s van Bordeaux in het glas gehad; wit, rood en sauternes. De conclusie na het proeven van deze zeer jonge wijnen is dat 2018 veelbelovend is.
 
Het groeiseizoen in 2018 is duidelijk in twee delen te verdelen, een nat en een droog gedeelte. Tijdens de winter en het voorjaar heeft het veel geregend in Bordeaux, dit zorgde voor meeldauw-problemen. Met name de boeren die biologisch werken zijn hard getroffen door schimmel, onder andere Château Pontet-Canet is twee derde van zijn oogst verloren.  Ondanks de meeldauw is de gemiddelde oogst in 2018 goed.
 
De tweede helft van het groeiseizoen was uitermate droog. 2018 kende een uitermate lange oogst. Dit is een goed teken, want de druiven kunnen geplukt worden wanneer ze perfect rijp zijn. De wijnmaker heeft door het lange oogstseizoen meer invloed op de stijl van de wijn in de wijngaard. Het warme weer tussen augustus en oktober betekent ook dat de alcohollevels een uitdaging vormden voor de wijnmakers in de kelder.

Château Smith Haut Lafitte

 “It seems that there is great quality fruit across both the Right and Left Bank. Where 2015 was pretty clearly a Merlot vintage, and 2016 pretty clearly a Cabernet Sauvignon one, 2018 is less clear cut.” Jane Anson - Decanter

Het is geen “linker- of rechteroever-jaar”, want zowel de Merlot als de Cabernet Sauvignon konden perfect rijp worden in 2018. Veel van de wijnen toonden een fantastische balans. De wijnen bezitten een mooie zuurgraad, goede concentratie en in tegenstelling tot vorig jaar waren de wijnen nu al benaderbaar. We hebben veel wijnen geproefd uit de Castillon en Médoc. Onder andere Château Potensac, Sociando-Mallet en d’Aiguilhe waren erg indrukwekkend.

 
Er waren voor mij geen grote winnaars wat betreft appellaties, omdat allen zeer mooie wijnen hebben voortgebracht. In de Saint-Éstephe waren Calon-Ségur en Cos d’Estournel waanzinnig, maar ook Château Capbern, eigendom van Calon-Ségur, heeft een fantastische wijn gemaakt en een stuk betaalbaarder. De premier-cru wijnen uit de Pauillac waren zeer indrukwekkend, alhoewel deze nog enorm gesloten waren toonde Mouton extreem veel lagen. In Saint-Julien sprong voor mij Leoville Barton eruit, met een erg hoog gehalte Cabernet Sauvignon, enorm veel structuur en power.
 
Tijdens de proeverij bij handelshuis J.P. Moeuix in Libourne proefden we beroemde wijnen uit de Saint-Émilion en de Pomerol, dit gaf een goede indruk van de rechteroever 2018. Veel wijnen met een mooie balans: mooie zuren en structuur. De wijnen van de rechteroever leken soms wel meer power te hebben dan de wijnen uit de médoc.
 
 Mijn favoriet van de jaargang was Château Lafleur uit Pomerol. Geen andere wijn was zo levendig als deze. De wijn was al uitermate aromatisch, had veel body en toch finesse. Lafleur is een erg kostbare wijn, maar produceert ook de veel onbekendere (en betaalbaardere) Château Grand Village, een wijn om zeker in de gaten te houden.

De komende weken worden de wijnen vrijgegeven en zullen wij deze online gaan aanbieden. Op basis van onze ervaringen op de ‘en-primeur week’ zullen wij een mooie selectie wijnen aankopen en deze zullen de komende weken verschijnen op onze website.
 
Ronald Vos
Proeven op Château La Mission Haut-Brion