Drankenspeciaalzaak Ton Overmars

6 artikel(en)

per pagina

Leven in de Slijterij

21 sep. 2018 18:14:42

Hendrik Jan de Mari

Wijn is onuitputtelijk. Wijn is overal. Wijn is lekker. Er zijn 2.000 verschillende wijndruivensoorten in de wereld, waarvan overigens 1.000 alleen al in Italië. Maar de druif is maar een klein deel van de uiteindelijke beleving en smaak van de wijn. De bodem is zeer bepalend: de wortels van oude druiven gaan soms tot 25 meter diep en je kunt je misschien wel voorstellen dat de bodemgesteldheid veel smaak afgeeft en met het grondwater in de druif terecht komt. De mate van mineraliteit of ziltheid heeft invloed, dat is duidelijk. Maar de kalkbodem in de Champagnestreek geeft uiteraard een andere smaak af dan de zanderige, rotsige grond van de Provencewijnen richting de Côte d’Azur. Dan is het (micro-)klimaat ook nog van grote invloed op de ontwikkeling van de smaak: veel zon = veel suiker, koele nachten = hogere zuren en ga zo maar door. Hoeveel wind staat er en wat is de hoek van de hellingen richting zon? Vervolgens bepaalt ‘het opvoeden’ door de wijnmaker ook heel veel. De termijn in (eikenhouten) vaten (Frans of Amerikaans), stainless steel, betonnen bakken, gist, de manier van druiven persen. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Dát maakt de wijnwereld zo oneindig leuk en interessant. Wij willen onze klanten wijncursussen en -proeverijen aanbieden. Ja, dat doen er velen. Daarnaast gaan wij ook wijnreizen aanbieden en ook dat is niet uniek. Maar een wijnfietsreis van Noord naar Zuid-Frankrijk is zeker nét een beetje anders. Net als 30 jaar geleden met mijn vader fietste ik onlangs van de Champagnestreek bij Reims naar de Côte d’Azur met mijn twee zonen. Onderweg nog even de Mont Ventoux meegepakt. Enfin, samenvatting: 1.100 kilometer langs de mooiste wijnhuizen van Champagne, Meursault, Mâcon, Hermitage, Châteauneuf-du-Pape en tenslotte de aankomst in de Provence bij onze rosé producent Figuière van de familie Combard. En gelukkig heb ik ook de fantastische steden Lyon, Avignon en Marseille bezocht. Ik zie dit als een verkenningstocht om de volgende zomer met gezonde wijnliefhebbers te herhalen. Wie gaat er mee? Nadere informatie volgt op onze website!

Tip van de zomer 

De Viognier van les Deésses Muettes (€5,95) is niet aan te slepen in onze winkel en webshop. De ronde en zeer aromatische neus van witte bloemen en exotische vruchten is niet te weerstaan. Deze frisse en fruitige wijn heeft ook leuke minerale accenten. 100% viognier druif uit de Languedoc. We importeren deze wijn direct, vandaar de uitmuntende prijs-kwaliteit verhouding. Welkom bij ons aan het Hoofddorpplein!

Geplaatst in Columns door Ronald Vos

Portugese wijn? Kan dat wel?

21 sep. 2018 18:12:18

Hendrik Jan de Mari

 Ik ben helemaal waus van Portugal. Wát een land! Met name een bezoek aan Lissabon, Estoril en Caiscais creëren zeer warme gevoelens bij mij. En al die mooie zandstrandjes, volledig ingesloten door rotspartijen: daarvoor hoef ik echt niet naar Thailand. Toen ik 19 wastrad ik een maand op als zanger/pianist in de jazzclub van het Alfamar Hotel in Quarteira aan de Algarvekust. Omdat ik iedere maandag vrij had, wilde ik graag mijn vrije tijd benutten om wat meer van het land te zien. Iets wat ik daarna bij ieder buitenlands werkavontuur volhield, trouwensTerug naar Portugal: de chefkok van het hotel woonde in Lissabon en reed iedere zondagnacht in zijn oude Volkswagen Golf terug naar de hoofdstad om tijd met zijn familie door te brengen. Zon 300 kilometer, zonder snelweg op onverlichte B-wegen. Ik reed mee, probeerde te slapen op de achterbank en bij het krieken van de dag zette de kok mij ergens in een woonwijk in Lissabon af en ging ik de stad in. Wat een geweldige stad! Alsof je een eeuw teruggaat in de tijd. Dat is nu wel anders met de hypermoderne expowijk en de sneltram richting de kust. Dezelfde maandagavond pikte de kok mij rond 23 uur weer op en reden we terug. De volgende dag sliep ik bij aan het zwembad. Ik heb in Portugal pas echt de bossanovas leren waarderen en tot op de dag van vandaag probeer ik nog steeds alle AC Jobimsongs in het Braziliaans-Portugees te zingen. Ik maakte destijds ook voor het eerst kennis met Portugese wijnen. Hoewel ik toen nog niet zo kieskeurig was, konden de witte Vinho Verdes mij maar matig bekoren. Dan maar een koude pils aan het zwembad! Echter, er is veel veranderd sinds 1982, slechts zes jaar na de eerste Portugese parlementsverkiezingen en zeven jaar na de dood van Franco in het naburige Spanje. De Vinho Verdes die wij nu aanbieden zijn echt bijzonder goed te drinken en dat geldt voor zowel de blends (meerdere druivensoorten) als de monocépages (één enkele druif). Ik durf wel te zeggen dat de prijskwaliteitverhouding van een Monte Velho (7,25), Quinta de Cabriz (7,50), Docil (12,95) en de Esporão Tinto (17,95) – de Zomergastenwijn’ van Louis van Gaal – écht uitmuntend is. Héél veel wijn voor relatief weinig euros. Toen ik 21 werd, kreeg ik van mijn vader een originele kist Vintage Port uit mijn geboortejaar 1963 en die is nog steeds op dronk. Wij hebben gelukkig veel klanten zoalsmijn vader, die ook op zoek zijn naar een Vintage Port uit een jubileum- of geboortejaar. Ik denk dat Slijterij Ton Overmars  één van de grootste assortimenten Vintage Port van Nederland heeftOnlangs sloten we de voorverkoop van de Vintage Port 2016 af met als absoluut hoogtepunt de Taylors Vintage 2016, die 100 op 100 Parkerpunten kreeg: beter is er gewoonweg niet en dus zijn die aluitverkocht. Maar kom vooral langs voor een andere Portugese verrassing!

TIP!
Speciaal voor de lezers van Mokum Magazine: als je de speciale code 1995 (Louis’ mooiste jaar) aan ons vertelt in de winkel, krijg je de favoriete Esporão wijn van Louis van Gaal + een mooie bijpassende kurkentrekker voor 19,95.

Geplaatst in Columns door Ronald Vos
Hendrik Jan de Mari

Niet lang nadat ik de winkel van Ton Overmars overnam, sprak mijn buurman in de Watergraafsmeer mij aan. “je hebt ook al je eigen wijn he?” Hij nam mij mee naar binnen en liet een lege fles Barbera d'Alba uit het topgebied in Italië, de Piemonte, zien. “Kijk je naam: DEMARIE !” Zucht, ik moet al 54 jaar mijn naam opgeven als de Mari, zonder ‘e’ anders gaat het fout. Marietjes genoeg, in tegenstelling tot De Mari... en dan nu zelfs zonder spatie en altijd met die vermaledijde ‘e’. De buurman was erg enthousiast over de kwaliteit van de wijn en 's avonds heb ik een email gestuurd aan demarie.com en gevraagd of zij de naam op hun etiketten wilden veranderen, aangezien de narcist in mij dat wel heel erg leuk zou vinden. Mijn familienaam is sinds de 80-jarige oorlog in Nederland en de naam komt nog steeds voor in de havensteden Barcelona, Marseille, Genua en Napels. Mijn ‘achterneef’ in de Piemonte vond het geen probleem de naam aan te passen want hij was er, in zijn Italiaanse grootmoedigheid, van overtuigd dat wij De Mari's en Demarie's zeker verre familie konden zijn. We verkopen nu al 6 maanden de Demarie wijnen onder mijn naam en ook omdat wij rechtstreeks importeren en daarmee de prijs laag kunnen houden, verkopen de wijnen zeer goed. Met name ‘de koning onder de wijnen’ de De Mari Barolo uit 2013 á € 24,95 verkoopt geweldig. Een absolute hit is de Barbera d'Alba voor € 9,95 en daarmee begon dit verhaal dus dat maakt het extra leuk! Giovanni Demarie komt rond vaderdag met zijn (mijn) familie naar Amsterdam en verzorgt twee dagen lang een proeverij in de winkel. Op vaderdag zelf, zondag 17 juni, gaf hij een workshop, hét ideale vaderdagcadeau á € 24,95 incl. een fles De Mari Nebbiolo en tijdens de workshop heerlijke wijnen en hapjes. Paolo stond ook de dag ervoor in de winkel om zijn bijzondere wijnen te laten proeven. Viva Italia!

Geplaatst in Columns door Hendrik Jan de Mari

Bordeaux met Nederlandse wortels !

28 mrt. 2018 15:46:00

Hendrik Jan de Mari

Saint-Hilaire 2010 - A.C. Médoc Soms hebben we geluk en vinden we een pareltje op een onverwachte plek, in dit geval het Amstel Hotel. ‘The Leading Wines of the World nodigen u uit om te komen proeven in het Amstel Hotel “ dat was de tekst van de uitnodiging om in januari wijnen te proeven. Daar zeg je geen “nee” tegen en daar krijg je ook geen spijt van. Uit Frankrijk, maar ook van Piemonte tot Douro en van Oekraine tot Turkije. De aanwezige wijngaarden zijn te klein om met de grote importeurs te werken, dus maken zij een tour langs de voor hen interessante hoofdsteden. Ik kwam zelf iets te laat en Iris en Ronald, twee van onze vinologen, waren al een tijd aan het proeven toen ik aankwam. Zeer interessante wijnen! We hebben gezamenlijk heel wat lekkers geproefd. Toen Iris en Ronald weggingen en ik achterbleef voor het diner met de wijnproducenten, vroeg ik hen of ze de aanwezige Bordeaux al geproefd hadden? Dat niet, immers als Ton Overmars íets veel in voorraad houdt, dan zijn het wel Bordeaux-wijnen, al jaren de trots van de winkel!  Ik ben toch even gaan proeven en sprak daar met Elise Uijttewaal, kleindochter van een Nederlandse emigrant die in 1948 een boerenbedrijf in Frankrijk startte. Haar vader verhuisde begin jaren 80 naar de Médoc streek en plantte daar zijn eerste wijnstokken. Naarmate hij er beter en succesvoller in werd kon deze Adrien Uijttewaal ook naburige wijngaarden overnemen hetgeen leidde tot zijn eerste wijnintroductie in 1995. Hij noemde de het huis en zijn topwijn Château St. Hilaire, genaamd naar de beschermheer van het dorp Queyrac, Bisschop Hilaire.

De wijn was verrassend goed en onbegrijpelijk waarom wij er nooit van gehoord hadden. Een onterechte verbazing aangezien er gelukkig nog heel veel kleine wijnhuizen te ontdekken blijven.

De volgende ochtend kwamen Elise en haar vader Adrien langs in de winkel en namen hun wijnen mee zodat wij met het team konden proeven. Gezellig om 10.00 uur ’s ochtends! De 47 jaar proefervaring van Slijterij Ton Overmars kwam nu erg goed uit en we wisten direct welke wijn we wilden: Château St. Hilaire uit 2010. Merlot en Cabernet Sauvignon druiven. 12 maanden in eikenhouten vaten, een deel ouder een deel nieuw hout. Heerlijk. Bij wat doorvragen kwamen wij er achter dat er nog een aantal pallets St. Hilaire uit 2010 beschikbaar was. We hebben direct 600 flessen laten overkomen uit de Médoc en kunnen deze heerlijke wijn nu aanbieden voor € 14,95 en 11+1, uiteraard zolang de voorraad strekt.
Hollands Glorie terug in Amsterdam!

Labels:
Geplaatst in Columns Bordeaux door Hendrik Jan de Mari
Hendrik Jan de Mari

U ziet ze iedere lente weer verschijnen in de winkels en op tafels: rosé-wijnen. Maar wat is rosé? Kort door de bocht gezegd is rosé een tussenvorm van witte en rode wijn. Maar hier doe je de wijn echt mee tekort. Natuurlijk verenigt de wijn het frisse van witte wijn met de stevigere body van een rode wijn, maar volgens wijnmakers en –experts is het maken van een goede rosé één van de moeilijkste en meest nauw luisterende wijnmaakmethodieken. De naam van de wijn geeft al een klein beetje van zijn inborst weg. Het is een roze gekleurde wijn. Van heel licht gekleurd, via mooi zalmroze tot donkerder maar zeer helder rood, en soms oranje, gekleurd. Heel soms zijn ze gemaakt van witte druiven die een wat donkergekleurde schil hebben… zodat er wat kleur van de schil meekomt in de wijn. Echter meestal gemaakt van blauwe druiven die de wijn dan ook wat meer body meegeven in de wijn. Hoe wordt rosé gemaakt? Om rosé te maken worden er 4 methoden gebruikt:  korte inweking, direct persen, saignée-methode (bloeden) of direct mengen. Wij bieden wijnen volgens alle vier methoden aan maar kiezen reeds jaren met name voor de typische lichtrose rosé uit de Provence, gemaakt volgens de ‘direct-persen methode’. Bij deze methode om rosé te maken worden de druiven direct geperst, zonder te ontstelen, kneuzen of inweken. Bij het persen moet men heel goed letten op de druk die men toepast en moet men licht en zorgvuldig zijn. Door het pigment in de schilletjes van de druif zal er een hint van die kleur meegegeven worden in de wijn. Het resultaat is een sap dat een lichtroze kleur heeft. Zo ontstaan zeer delicate rosés met de zeer populaire en zeer lichtrose kleur ten gevolg. De rosé-wijnen van Figuiere zijn de absolute top in prijs-kwaliteit en sinds kort exclusief in Nederland te verkrijgen bij Ton Overmars. De Le Saint André van € 10.95 is het ‘instapmodel’ en al gauw kiest men dan ook voor de Magalí van € 13.50, genoemd naar één van de dochters van de familie Combard. Deze wijn familie verhuisde na een lange periode Bourgogne begin jaren ’90 naar de Provence. La Vie est belle en Provence…. Met deze wijn als apéritief of tijdens de lunch waant u zich ( weer) in Saint-Tropez. Wist u trouwens dat rosé een serieuze wijn is en reeds een tiental jaren groter is dan witte wijn in Frankrijk? De ‘Ollanders’ drinken echter nog steeds geen rosé bij hun avondmaaltijd, hetgeen een groot gemis is.

Labels:
Geplaatst in Columns door Hendrik Jan de Mari

Laballe: een atypische Chardonnay

31 jan. 2018 17:28:52

Hendrik Jan de Mari In de USA is het nu ABC: all but chardonnay…. Maar gelukkig  zijn wij wat genuanceerder in Nederland. Het Laballe huis uit Des Landes is  door de familie Laudet in 1820 gekocht. Laballe is een bekend Armagnac-huis.  Wij hebben in de winkel bijna al hun jaargangen van de afgelopen 60 jaar op  voorraad. Daar kunnen we veel mensen blij mee maken die op zoek zijn naar een  speciale drank uit een specifiek geboortejaar. In de jaren 70 heeft men  besloten om de druiven ook aan te wenden voor wijnproductie en heeft men  belangrijk uitgebreid ten behoeve van hun wijnen. Toen 8e generatie  Cyril Laudet langskwam bij ons aan het Hoofddorpplein, had hij naast zijn  Armagnacs, ook enkele wijnen bij zich. De Sables Fauves wijn, genoemd naar de typisch gele zandgronden rond de  wijngaard, verkocht altijd zeer goed bij ons en hebben we met enkele andere  wijnen weer opgenomen in het assortiment. Maar de absolute verrassing was de  Chardonnay: niet zwaar en romig als vele Chardonnays omdat deze niet in  eikenhouten vaten wordt ‘opgevoed’. Tevens vinden wij dat de miljoenen jaren  aan oceaaninvloeden in het Des Landes gebied de wijn een zeer aangename  ziltheid geeft. Na een voorzichtige eerste order hebben wij nu de complete  voorraad opgekocht bij Laballe. Over een paar maanden de nieuwe vintage: wij zijn erg benieuwd!Labels:
Geplaatst in Columns door Hendrik Jan de Mari

6 artikel(en)

per pagina
web-monitoring-ok