Hendrik Jan de Mari

U ziet ze iedere lente weer verschijnen in de winkels en op tafels: rosé-wijnen. Maar wat is rosé? Kort door de bocht gezegd is rosé een tussenvorm van witte en rode wijn. Maar hier doe je de wijn echt mee tekort. Natuurlijk verenigt de wijn het frisse van witte wijn met de stevigere body van een rode wijn, maar volgens wijnmakers en –experts is het maken van een goede rosé één van de moeilijkste en meest nauw luisterende wijnmaakmethodieken. De naam van de wijn geeft al een klein beetje van zijn inborst weg. Het is een roze gekleurde wijn. Van heel licht gekleurd, via mooi zalmroze tot donkerder maar zeer helder rood, en soms oranje, gekleurd. Heel soms zijn ze gemaakt van witte druiven die een wat donkergekleurde schil hebben… zodat er wat kleur van de schil meekomt in de wijn. Echter meestal gemaakt van blauwe druiven die de wijn dan ook wat meer body meegeven in de wijn. Hoe wordt rosé gemaakt? Om rosé te maken worden er 4 methoden gebruikt:  korte inweking, direct persen, saignée-methode (bloeden) of direct mengen. Wij bieden wijnen volgens alle vier methoden aan maar kiezen reeds jaren met name voor de typische lichtrose rosé uit de Provence, gemaakt volgens de ‘direct-persen methode’. Bij deze methode om rosé te maken worden de druiven direct geperst, zonder te ontstelen, kneuzen of inweken. Bij het persen moet men heel goed letten op de druk die men toepast en moet men licht en zorgvuldig zijn. Door het pigment in de schilletjes van de druif zal er een hint van die kleur meegegeven worden in de wijn. Het resultaat is een sap dat een lichtroze kleur heeft. Zo ontstaan zeer delicate rosés met de zeer populaire en zeer lichtrose kleur ten gevolg. De rosé-wijnen van Figuiere zijn de absolute top in prijs-kwaliteit en sinds kort exclusief in Nederland te verkrijgen bij Ton Overmars. De Le Saint André van € 10.95 is het ‘instapmodel’ en al gauw kiest men dan ook voor de Magalí van € 13.50, genoemd naar één van de dochters van de familie Combard. Deze wijn familie verhuisde na een lange periode Bourgogne begin jaren ’90 naar de Provence. La Vie est belle en Provence…. Met deze wijn als apéritief of tijdens de lunch waant u zich ( weer) in Saint-Tropez. Wist u trouwens dat rosé een serieuze wijn is en reeds een tiental jaren groter is dan witte wijn in Frankrijk? De ‘Ollanders’ drinken echter nog steeds geen rosé bij hun avondmaaltijd, hetgeen een groot gemis is.