Hendrik Jan de Mari

Saint-Hilaire 2010 - A.C. Médoc Soms hebben we geluk en vinden we een pareltje op een onverwachte plek, in dit geval het Amstel Hotel. ‘The Leading Wines of the World nodigen u uit om te komen proeven in het Amstel Hotel “ dat was de tekst van de uitnodiging om in januari wijnen te proeven. Daar zeg je geen “nee” tegen en daar krijg je ook geen spijt van. Uit Frankrijk, maar ook van Piemonte tot Douro en van Oekraine tot Turkije. De aanwezige wijngaarden zijn te klein om met de grote importeurs te werken, dus maken zij een tour langs de voor hen interessante hoofdsteden. Ik kwam zelf iets te laat en Iris en Ronald, twee van onze vinologen, waren al een tijd aan het proeven toen ik aankwam. Zeer interessante wijnen! We hebben gezamenlijk heel wat lekkers geproefd. Toen Iris en Ronald weggingen en ik achterbleef voor het diner met de wijnproducenten, vroeg ik hen of ze de aanwezige Bordeaux al geproefd hadden? Dat niet, immers als Ton Overmars íets veel in voorraad houdt, dan zijn het wel Bordeaux-wijnen, al jaren de trots van de winkel!  Ik ben toch even gaan proeven en sprak daar met Elise Uijttewaal, kleindochter van een Nederlandse emigrant die in 1948 een boerenbedrijf in Frankrijk startte. Haar vader verhuisde begin jaren 80 naar de Médoc streek en plantte daar zijn eerste wijnstokken. Naarmate hij er beter en succesvoller in werd kon deze Adrien Uijttewaal ook naburige wijngaarden overnemen hetgeen leidde tot zijn eerste wijnintroductie in 1995. Hij noemde de het huis en zijn topwijn Château St. Hilaire, genaamd naar de beschermheer van het dorp Queyrac, Bisschop Hilaire.

De wijn was verrassend goed en onbegrijpelijk waarom wij er nooit van gehoord hadden. Een onterechte verbazing aangezien er gelukkig nog heel veel kleine wijnhuizen te ontdekken blijven.

De volgende ochtend kwamen Elise en haar vader Adrien langs in de winkel en namen hun wijnen mee zodat wij met het team konden proeven. Gezellig om 10.00 uur ’s ochtends! De 47 jaar proefervaring van Slijterij Ton Overmars kwam nu erg goed uit en we wisten direct welke wijn we wilden: Château St. Hilaire uit 2010. Merlot en Cabernet Sauvignon druiven. 12 maanden in eikenhouten vaten, een deel ouder een deel nieuw hout. Heerlijk. Bij wat doorvragen kwamen wij er achter dat er nog een aantal pallets St. Hilaire uit 2010 beschikbaar was. We hebben direct 600 flessen laten overkomen uit de Médoc en kunnen deze heerlijke wijn nu aanbieden voor € 14,95 en 11+1, uiteraard zolang de voorraad strekt.
Hollands Glorie terug in Amsterdam!