Hongaarse Wijnen

Wijnwinkel Slijterij Ton Overmars

Naam Wijnhuis Druiven Jaar Prijs
Furmint Tokaji Dobogo ~ ~ 18.25
Tokaji Aszú 6 Puttonyos Dobogo ~ 2007 55.50
Furmint dry Oremus Furmint Mandolas ~ 18.95
Furmint dry MAGNUM Oremus Furmint Mandolas ~ 38.95
Furmint Oremus Furmint Late Harvest 2010 18.95
Tokaji Aszú 5 Puttonyus 0.50 Oremus   1999 44.95
Tokaji Aszú 5 Puttonyus 0.50 Oremus   2000 52.95
Tokaji Aszú 6 Puttonyos 0.50 Dobogó Izabella Zwack Furmint, Hárslevu & Muscat Lunel 2006 49.95

Mandorlas Dry FurmintMandolas Dry Furmint
Men produceert Mandolas Dry Furmint van met de hand geplukte furmint druiven zonder inwerking van botrytis cinerea van de Mandulás wijngaard (vroeger Mandolás). De wijn vergist men op nieuwe eiken barriques. Na één maand op eigen gist te hebben gelegen wordt hij overgestoken en nog vijf maanden opgevoed op de nieuwe eiken vaten, afkomstig van de omliggende Zemplén wouden. Het is een zeer interessante wijn door het prachtige florale karakter, aangevuld met het mooie, elegante fruit, niet alleen voor aanhangers van de ABC beweging (anything but chardonnay). De wijn heeft een goede concentratie en eindigt lang vanwege de verfrissende zuren. Deze Mandolas kan naar verwachting gemakkelijk enkele jaren flesrijping ondergaan, waarbij de aroma’s zich nog verder zullen ontwikkelen.


Late Harvest Furmint
Late Harvest Furmint Een klein gedeelte van de furmint wijngaarden wordt na de eerste invloed van botrytis per hele tros geplukt. Van deze oogst produceert men de halfzoete Late Harvest Furmint. Ongeveer 40% van de druiven aan de trossen zijn aangetast door botrytis. Na de gisting rijpt de wijn nog zes maanden op Hongaars eiken vaten en minstens één jaar op fles. Deze wijn is een zeer goede opstap naar de rijkere Aszú wijnen door de toegankelijke en schitterend uitgebalanceerde citrus- en honingaroma’s, aangevuld met het toast en vanille van de vaten. De wijn bottelt men, ter onderscheiding van de Aszú wijnen, in aantrekkelijke flesjes met een inhoud van 375 milliliter.


Tokaij Asz˙ Tokaji Aszú

Deze liquoreuze wijn bestaat in vier gradaties van restsuiker:
drie, vier, vijf of zes puttonyos. Dit waren oorspronkelijk oogstmanden van 27.2 kg. Daarvan laat men in goede jaren eerst de jus de goutte voor de escenzia uitlekken in een tank. Tegenwoordig is het een equivalent van ongeveer 25 kilogram gebotrytiseerde druivenpasta,nadat de jus de goutte is afgetapt van de Eszencia . Aan een Gönc barrique van 136 liter most worden respectievelijk drie, vier, vijf of zes puttonyos van gebotrytiseerde en per ingedroogd druifje geoogste druiven toegevoegd. Pas na een aantal dagen weking, perst men de inmiddels goudkleurige most, die vervolgens maanden langzaam gist in eiken vaten. Aszú bottelt men volgens traditie altijd in flesjes van vijftig centiliter.

Tokaji Eszencia
Tokaij Eszencia In bijzonder rijke jaren met veel botrytis maakt men ook Eszencia. Deze Eszencia produceert men louter van de jus de goutte van gebotrytiseerde ingedroogde druifjes die per stuk zijn geplukt. Men moet deze Eszencia niet verwarren met Aszú Eszencia, een rijkere zes puttunyos. Een tank van twintig hectoliter vult men met deze druifjes. Door het eigen gewicht van de druifjes ontstaat er onder in de tank langzaam wat liquoreuze most. Na een week wordt de twintig tot dertig liter uitgelekte most voor de Eszencia afgetapt. Uiteraard een uiterst zeldzaam en kostbaar nectar dat minstens 250 gram restzoet per liter en na de langzame gisting nooit meer dan 4 % alcohol bevat. Door het enorme restzoet en de fraaie zuurgraad kan deze wijn bijna eeuwig mee. Recent ontdekte Eszencia in oude Poolse en Russische kelders bewijzen dat een paar eeuw in ieder geval geen probleem is. Oremus bottelt haar Eszencia in kleine flesjes van 25 centiliter in individuele houten kistjes.


>> Hongaarse topwijnen van Oremus bestellen

Prijzen zijn inclusief B.T.W. per fles. onder voorbehoud. Zolang de voorraad strekt. af Amsterdam.
Home - Nieuws - Assortiment - Bestellen - Wijnaanbiedingen - Routebeschrijving - Mailinglist
Verkoop wijnen uit Hongarije. Hongaarse wijnen bij Wijnwinkel Ton Overmars, Hoofddorpplein 11, Amsterdam
Tel: 020 - 615 71 42 info@tonovermars.nl