Prosecco is een
witte druivensoort uit Italië
waar Italiaanse, mousserende
wijn van gemaakt wordt in een gebied ongeveer 50 km ten
noorden van de stad Venetië in de regio Veneto.
De prosecco-wijn wordt gemaakt van de prosecco-druif (glera) en vrijwel
altijd volgens een speciale methode: de méthode Charmat
of cuve close. De methode houdt in dat de tweede
gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij de door
die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door
het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting
veel sneller verlopen dan bij champagne
(dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé
geeft de prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse.
De meeste prosecco's hebben een wat lagere koolzuurdruk en
worden ook wel frizzante genoemd. De fles volstaat
meestal met een stevige kurk met het bekende touwtje eromheen.
Een kroonkurk of schroefdop als afsluiting wordt ook wel toegepast
bij frizzante-wijnen. Het alcoholpercentage van deze prosecco's
ligt vaak rond de 10 a 11 procent.
Prosecco wordt ook verkocht als spumante. Deze wijn
heeft een wat hogere koolzuurdruk en wat meer mousse. De flessen
zijn meestal sterker en de afsluiting is voorzien van een
metalen vlechtwerkje (muselet) zoals champagne dat heeft.
Prosecco kan heel goed als apéritief
gedronken worden. Net als de Spaanse
cava en andere voordeligere mousserende
wijnen wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne
gedronken. Prosecco heeft echter niet de verfijnde smaak van
een goede champagne, hoewel sommige er dicht in de buurt kunnen
komen. |