Leven in de Slijterij

RedAndWhiteWine

Wijn is onuitputtelijk. Wijn is overal. Wijn is lekker. Er zijn 2.000 verschillende wijndruivensoorten in de wereld, waarvan overigens 1.000 alleen al in Italië. Maar de druif is maar een klein deel van de uiteindelijke beleving en smaak van de wijn. De bodem is zeer bepalend: de wortels van oude druiven gaan soms tot 25 meter diep en je kunt je misschien wel voorstellen dat de bodemgesteldheid veel smaak afgeeft en met het grondwater in de druif terecht komt. De mate van mineraliteit of ziltheid heeft invloed, dat is duidelijk. Maar de kalkbodem in de Champagnestreek geeft uiteraard een andere smaak af dan de zanderige, rotsige grond van de Provencewijnen richting de Côte d’Azur. Dan is het (micro-)klimaat ook nog van grote invloed op de ontwikkeling van de smaak: veel zon = veel suiker, koele nachten = hogere zuren en ga zo maar door. Hoeveel wind staat er en wat is de hoek van de hellingen richting zon? Vervolgens bepaalt ‘het opvoeden’ door de wijnmaker ook heel veel. De termijn in (eikenhouten) vaten (Frans of Amerikaans), stainless steel, betonnen bakken, gist, de manier van druiven persen. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Dát maakt de wijnwereld zo oneindig leuk en interessant. Wij willen onze klanten wijncursussen en -proeverijen aanbieden. Ja, dat doen er velen. Daarnaast gaan wij ook wijnreizen aanbieden en ook dat is niet uniek. Maar een wijnfietsreis van Noord naar Zuid-Frankrijk is zeker nét een beetje anders. Net als 30 jaar geleden met mijn vader fietste ik onlangs van de Champagnestreek bij Reims naar de Côte d’Azur met mijn twee zonen. Onderweg nog even de Mont Ventoux meegepakt. Enfin, samenvatting: 1.100 kilometer langs de mooiste wijnhuizen van Champagne, Meursault, Mâcon, Hermitage, Châteauneuf-du-Pape en tenslotte de aankomst in de Provence bij onze rosé producent Figuière van de familie Combard. En gelukkig heb ik ook de fantastische steden Lyon, Avignon en Marseille bezocht. Ik zie dit als een verkenningstocht om de volgende zomer met gezonde wijnliefhebbers te herhalen. Wie gaat er mee? Nadere informatie volgt op onze website!

Tip van de zomer 

De Viognier van les Deésses Muettes (€5,95) is niet aan te slepen in onze winkel en webshop. De ronde en zeer aromatische neus van witte bloemen en exotische vruchten is niet te weerstaan. Deze frisse en fruitige wijn heeft ook leuke minerale accenten. 100% viognier druif uit de Languedoc. We importeren deze wijn direct, vandaar de uitmuntende prijs-kwaliteit verhouding. Welkom bij ons aan het Hoofddorpplein!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *