Louis van Gaal, Harry Slinger, Ton Overmars en Bio, Vegan, Circulaire Guilhem Chardonnay

Drie Amsterdamse namen en begrippen. De één wat wereldberoemder dan de ander maar als je een tijdje rondloopt in Mokum zoals ik, ken je ze alle drie. En voetbal, muziek en drank : ik geloof dat ik er wel wat mee heb…. Als je wat langer meeloopt zoals ik heb je ook herinneringen aan alle drie. Louis van Gaal heb ik een aantal keer ontmoet in mijn tijd bij de Amsterdam ArenA maar ook twee keer, één keer op een terras in Volendam en laatst nog bij een veiling van Spieren voor Spieren, terwijl hij ontspannen en niet op constant zn qui vive was zoals de meesten hem kennen. Een beetje zoals de Johan Cruijff die ik na zn carriëre leerde kennen en toen pas zijn echte, vriendelijke kant liet zien. Toen ik in de jaren ’80 in de Haarlemmer Houttuinen woonde werd café Drukwerk aan het Singel 14 (….) geopend met het bekende rode hoedje op de gevel, dat was een stunt, de buurt liep uit. En in 2017 nam ik Slijterij Ton Overmars over, sinds 1971 een begrip aan het Hoofddorpplein. Ton begon met wijn tappen en de wijnconsumptie in Amsterdam was nog gering, wijn stond alleen in kartonnen pakken in de supermarkt! Nu struikel je over de wijnwinkels dus die omzettaart wordt door steeds meer aanbieders verdeeld. Natuurwijnwinkel, Biowijnwinkel, Alcoholvrije of Italiaanse wijnwinkel : het is er allemaal bijgekomen. Wat ik nu zo leuk vind aan mijn eigen winkels is dat we met 3.000 verschillende artikelen al die niche-producten op voorraad hebben bij Ton Overmars. Bio, milieu : het wordt steeds belangrijker, zeker nu bewezen is dat de pesticiden die gebruikt worden voor de productie van goedkope wijn ( ‘optimale’ oogst) niet alleen bij de wijngaard-medewerkers maar ook bij de wijndrinkers Parkinson veroorzaken. Fout! Eén van de wijnmakers waar wij mee werken is Chateau Guilhem, in 1791 gesticht door Marquis Edmond d’Auberjeon en tegenwoordig geleid door de 5e generatie. Wij voeren o.a. hun Limoux Chardonnay die naast de BIO, Vegan opvoeding sinds een jaar een volledig verantwoorde verpakking heeft. Geen nekcapsule, geen metaalverf meer op het etiket van gerecycled papier, een veel lichtere fles, dooskarton van FSC hout en alles gekocht bij leveranciers binnen een straal van 100 kilometer rond het Chateau. Dit scheelt per jaar 30 ton CO2, 2.000 kilo papier, 300.000 liter water en 100.000 capsules. Maar bovenal verkopen wij deze Chardonnay omdat deze gewoon erg lekker is. Beetje hout, niet teveel, fris maar rond en vol. En onthoud : het leven is te kort voor slechte wijn!