Al sinds mensenheugenis wordt Bodegas de La Marquesa Valserrano genoemd. Deze bodega produceert al sinds de 19de eeuw druiven en is één van de meest authentieke Riojahuizen. Ze maken, in tegenstelling tot een aantal grote bodega’s, uitsluitend gebruik van hun eigen druiven waardoor de karakteristieke eigenschappen van klimaat en grondsoort goed naar voren komen. Iets wat juist voor de Rioja streek zo typerend is!
De Familie de Símon houdt zich met uiterste precisie bezig met de zorg voor het land en het zorgvuldig maken van de wijnen. Een uiterst moeilijke taak is het assembleren van de, 2500 fusten die er in de eeuwenoude ondergrondse kelders liggen te rijpen. Waar de familie aan de ene kant fijngevoelig en bescheiden is, vertelt ze anderzijds met niet geringe trots over hun wijnen.
Smaakomschrijving:
Wordt alleen in exceptioneel mooie jaren geproduceerd en dan nog in zeer beperkte oplage. De wijn wordt gemaakt van de streng geselecteerde druiven van de oudste percelen en verblijft circa 30 maanden op fust. Het eerste jaar nieuw hout daarna op oudere fusten. Wat ons het meest verbaasd aan de Gran Reserva van Valserrano is de kleur. Zelfs na 10 jaar heeft de wijn nog zoveel kleur zodat we de indruk krijgen dat deze grote Rioja nooit oud zal worden. Gemiddeld kan deze wijn dan ook met gemak 15-20 jaar worden. “Jong” gedronken (de wijn komt pas na 7 jaar op de markt) is de Gran Reserva een krachtpatser zonder vermoeiend te zijn. Net als alle andere Valserrano wijnen heeft ook de GR fruit. Maar dan meer van het gekonfijte soort. Met daarnaast nuances van tabak, leer, kruiden, hout, boter, pruimen en cacao. Een grote en complexe wijn die als men hem de tijd gunt zijn geld meer dan waard is.
Druivenrassen:
90% Tempranillo
10% Graciano
Serveersuggesties:
Een geweldige wijn waar men ‘echt wel even voor mag gaan zitten’. Grillgerechten gaan perfect bij deze wijn, dnek bijvoorbeeld aan de Argentijnse keuken.