Intens robijnrode kleur met een rijke en krachtige neus, etherisch en complex. Typisch gekarakteriseerd door noten van fruit en aromatische kruiden, rood fruit, vooral pruim, kersen, mint en oregano. In de mond is de wijn prachtig van structuur, met stevige tannines, krachtig, vol, heerlijk intens fruit, chocolade en een bijna oneindig aanhoudende afdronk.
De wijn verbetert jaar op jaar door veroudering op de fles. De beste jaren om van deze wijn optimaal te genieten is zo’n 10 tot 15 jaar na de oogst. De Sagrantino kan zeker voor een periode van 30 jaar worden bewaard.
De Montefalco Sagrantino is de traditionele wijn van Montefalco en de Regio Umbrië gemaakt van uitsluitend Sagrantino druiven, een druivenras dat al eeuwenlang wordt gecultiveerd op de hellingen van Umbrië. Kenmerkend aan de wijnen is de krachtige intense structuur en de lange levensduur van de wijn.
De wijn is gemaakt van 100% Sagrantino druiven, voor het eerst door Antonelli geproduceerd in 1981. De wijngaarden zijn gelegen op de heuvels nabij Montefalco, op een hoogte tussen de 300 en 400 meter. De stokken zijn aangeplant met een blootstelling op het zuiden en zuid-westen. De aanplant van de wijngaard heeft begin 2000 plaats gevonden.
De opbrengst van de stokken is net iets minder dan 1 kg. per plant, zo ongeveer voor 1 fles. In de wijngaard wordt uitsluitend handmatig gewerkt. De oogst van de druiven geschiedt eveneens handmatig, waarbij een strenge selectie plaats vindt op de beste kwaliteit van de druiven. Het oogsten van de druiven is over het algemeen midden oktober.
Na het oogsten van de druiven worden zij in kleine kratten verzameld en naar de wijnmakerij gebracht, waarna zij worden ontsteeld en hierna zacht geperst. De vergisting vindt plaats met de schillen, voor een periode van 25 tot 40 dagen bij een temperatuur van 25-28°C. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 6 maanden in eikenhouten vaten van 500 liter vervolgens 18 maanden in 25 hl.vaten. Vervolgens voor een periode van 12 maanden in cement vaten om vervolgens te worden gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal voor 12 maanden in de kelders van het domein.
Sagrantino Wijn/spijs combinatietip: Gegrild en geroosterd vlees, wild, stoofschotel en harde oude kazen.